Floor Bal

Als journalist leerde Floor Bal om ingewikkelde onderwerpen luchtig en begrijpelijk uit te leggen aan het grote publiek. Overdag werkt ze als redacteur onderwijs & wetenschap bij universiteitsblad Advalvas. ’s Avonds –als ze puf heeft – schrijft ze een boek. Of twee.

Die kunnen gaan over kleine verhalen, zoals het uitzoeken van je eigen familiegeschiedenis. Of juist hele grote verhalen: het ontstaan van het heelal, de aarde en de mensheid. Maar het onderwerp is altijd het verleden. Komt die studie geschiedenis ook nog eens van pas.

Voor haar artikel ‘Het grote Advalvas-scriptieonderzoek‘ wint zij in 2017 de Gouden Woelmuis.

“Het onderzoek van Advalvas is een origineel idee, goed uitgevoerd, én met een relevante en verrassende uitkomst”, schrijft de jury die bestond uit Maarten Huygen van NRC Handelsblad en Bart Dirks van De Volkskrant.

Eerder wint ze de Kring Award voor het beste nieuwsverhaal van 2013 met haar artikel Het dievenparadijs. Volgens de jury kreeg zij deze vanwege de grote maatschappelijke impact van het artikel. “Bovendien is Floor Bal er zelf op uitgetrokken, zijn de omstandigheden goed geverifieerd en is het verhaal van begin tot eind spannend opgeschreven.”